Sex efter fødslen

Sex efter fødslen

Der er meget forskel på, hvornår et nybagt forældrepar genoptager sexlivet. Det lille nye liv fylder naturligvis meget i begge forældres verden og behovet for intimitet og nærhed med hinanden, dækkes i mange tilfælde, af den nære kontakt og berøring med barnet, særligt for kvinden vedkomne. Derudover er der en naturlig træthed der, for begge parters vedkomne, kan medvirke til, at sex nedprioriteres til fordel for søvn.

Særligt kvindens sexlyst kan være yderligere nedsat af de hormonelle forandringer en fødsel medfører, den kvindelige kropslige forandring og ikke mindst gener som ufrivillig vandladning (inkontinens) og ømhed eller decideret smerter i underlivet eller bækkenet. Sammen, men også hver for sig, kan disse fysiske ændringer og udfordringer i den grad kan mindske eller helt dræbe kvindens sexlyst.

Kan du nikke genkendende til ovenstående udfordringer, er du IKKE alene!

Jf. sundhed.dk (opdateret 21/8-2018) generes 20-30 % af alle kvinder af inkontinens 3 mdr. efter at have født og mange oplever fortsat smerter flere uger efter fødsel.

Bækkenbundssmerter opstår ofte som følge af for høj spændning i bækkenbundsmuskulaturen – du kan simpelthen ikke slappe ordentligt af. Bækkenledssmerter eller smerter i muskulaturen omkring bækkenet opstår som følge af manglende styrke i de muskler, der skal stabilisere dit bækken.

Tilstedeværelsen af smerter vil have en negativ påvirkning på din muskelaktivitet, hvorfor aktive tiltag skal iværksættes, for at ændre den ubalance i muskulaturen, der naturligt vil forekomme efter en fødsel.

Sexlysten skal nok komme igen, bare rolig! Men jo hurtigere, jo bedre, ikke sandt?

Nøgleordet er bækkenbundstræning, kombineret med åndedrættet!

Med en sund og stærk bækkenbund, herunder bevidsthed om spænding og afspændning af bækkenbundens muskulatur, en god bækkenstabilitet, effektiv core og bevidsthed om regelmæssig aktivering af bækkenets og bækkebundens muskler i dagligsdagsaktiviteter, kan du opnå smertefrihed og blive fri for inkontinens.

Hvordan du opnår netop dette, kan du se i vores ONLINE kursus “Graviditet og efter fødsel”, hvor du også får gode simple råd til hverdagen og visuel og mundtlig guideing gennem et 8 ugers træningsprogram, udarbejdet af fysioterapeuter med speciale indenfor gynækologisk fysioterapi.

Du kan starte med knibeøvelser umiddelbart efter din fødsel, men følg altid lægens vejledning før egentlig træning iværksættes. Nåh ja, og sex kan jo indeholde mange nydelser foruden samleje, så ligeså snart du føler for det, skal du ikke holde dig tilbage…

 

God fornøjelse,

Mille og Rikke


Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

sixteen − 16 =